Виена – какво трябва да знаем преди да отидем

Всичко, което е добре да знаем, преди да отидем във Виена

 

Това, което впечатлява най-много във Виена безспорно са величествените дворци, които притежава. Очарователните паркове също не отстъпват в класацията. Харесаха ми и широките булеварди, многото цветя и изтънчените паметници, които доказват колко велико е било миналото на този град, който е бил под владението на Австро-Унгарския авторитарен режим.

Виена е силно туристическа дестинация, която всяка година привлича милиони посетители, които идват в града, освен за да се насладят на неговите естествени красоти, и за да се запознаят с цялото изкуство и култура, които го характеризират. Виена не е голяма по площ, 415 квадратни километра, а топ забележителностите са концентрирани в историческия център, до който се стига лесно с градски транспорт.

Трансфер летище Виена – център

До градът на музиката може да се пътува със самолет, с автобус или с кола.

airport
Обикновено е най-нужна информация за когато пътуваме със самолет. От летището накъде?
Международното летище Виена се намира на 20 км от центъра на града. За придвижване до там може да избирате между:

*влака CAT – стига за 16 минути до центъра, цена – около 9 евро в едната посока и 16 евро за двупосочен. Влаковете минават през половин час от 06.00 ч. до 00.00 часа – от летището, а от центъра – между 05.30 и 23.30 часа.

*експресен автобус – пътят отнема 20 минути, цена – 6 евро за еднопосочен, 11 евро за двупосочен. Върви от 5:00 до 00:20ч. през половин час.

Автобусите до летището се хващат от определени по-големи спирки, тоест не може да се качите навсякъде на тях. Освен това намалението от 11 евро е ако си вземете двупосочен билет и покажете бордна карта за полета си. Само двупосочен без карта е малко повече, за еднопосочен и бордна карта също има някакво намаление.

*влака – Schnellbahn S7 – за около половин час, цена – 3.40 евро, от 04.00 до 22.00 часа.
Ако притежавате Vienna card имате отстъпка в цените.

Как да се движите във Виена

За да подготвим добре пътуването си, е необходимо да знаем с какъв транспорт разполага градът, който сме избрали.

В столицата на Австрия може да се придвижвате с метро, автобус, трамвай или такси. Виенското метро разполага с 5 линии и пътува под земята и над повърхността. Линиите са обозначени с буквата U в синьо квадратче, аналогично на нашето М. Метрото може да се използва почти по всяко време на деня (от 5:30 до 0:30 ч.), докато петък срещу събота, събота срещу неделя и празниците върви денонощно. Но тогава се возят доста почерпени студенти, купонджии, пияници и съмнителни субекти, така че е хубаво да се внимава.
Има и много удобни безплатни приложения за телефон с какво, кога и за колко време да се придвижиш от точка А до точка Б по всяко време на денонощието, например qando.

метро
Ето карта на Виена:
https://www.google.bg/maps/@48.2083313,16.3924195,11z

Автобусите във Виена също са много редовни, особено през часовете, когато метрото не работи. Така че, за тези които желаят да се насладят на Виена през нощта, има 30 линии нощни автобуси на разположение до часовете, когато пускат отново метрото. Цените на билетите варират спрямо типа. Билетът за едно возене струва около 2 евро, за 24 часа струва 7.60 евро, за 48 часа – 13:30 евро, а за 72 – 16.50.  Ако искате може да закупите и Vienna Card – важи 3 дни за всички превозни средства и  включва намаления за музеи, забележителности, кафета, ресторанти и някои магазини, цена – 18.90 евро за 42 часа, 21.90 евро за 72 часа.
виена-карта

Центърът на Виена е особен с това, че се простира около широк булевард. Трамваят обикновено бива избиран от туристът, който желае да разгледа този булевард, известният „Рингщтрасе“ (Ringstraße) с дължина 5 километра, и всички по-значими забележителности, които го заобикалят. С един единствен билет може да видите Парламентът, Университетът, Кметството, Борсата, Виенската опера, Бургтеатър, дворецът Хофбург, Музеят на изкуствата и Природонаучният музей, както и фасадите на резиденциите на едновремешните богаташи.

tram
Жълтият трамвай, наречен Ring Tram, работи всеки ден от 10 до 17:30 ч., летните месеци – до 19ч. Цената на билета варира: билет за една обиколка струва 8 евро. За деца от 6 до 15 години – 4 евро, а за най-малките – безплатно. На плоски екрани се излъчва допълнителна информация за забележителностите покрай които се минава, а на слушалки може да слушате информация на 8 разлини езика.

Няколко полезни съвета

(в случай, че не знаете):

Валидирайте си билета

ВАЖНО: освен да закупите билет, щом се качите на превозното средство, трябва да го валидирате на машинките за тази цел, защото иначе не се считат за валидни и често туристи биват глобявани като нередовни пътници. Не всички билети се валидират, на самия билет си пише дали трябва. Единичният билет, например, е задължително да се валидира и е валиден 1 час след маркирането за всички линии.

Квартали, където да внимавате

По-мрачни участъци, където да внимавате за кражби и други видове престъпления, са зоната на Пратера – известния увеселителен парк на Виена, гарите Karlsplatz и Wien Nord/Praterstern, като цяло повечето гари, както и турско-балканските квартали и сборни точки.
Например 10-ти квартал или бецирк (във Виена кварталите имат едновременно имена и номера, като накратко и по-често се използват номерата) се води турския квартал и даже му казват „малкия Истанбул“.
17 е сръбски, но има и достатъчно места, за които просто се знае, че живеят всякакви националности.
Български квартали са 4 и 5. Съответно там живеят най-много българи, има български магазини, ресторанти и кафенета, в случай че ви залипсват.

Паркинг

Ако случайно сте дошли с кола, трябва да внимавате да не паркирате на неоторизирани места, тъй като макар контролът да не е толкова строг, колкото в други европейски столици, има граждани, които сигнализират за подобни нередности. Австрийците са известни със стриктността си към спазването на правила. Казва се, че дори и да се прибират пийнали на разсъмване, вървейки на зигзаг, пак не стъпват по тревата на алеите. Така че, не е лошо да си записвате адреса на който паркирате, както и номера на колата ви, ако сте я взели под наем или не го помните.

Както в повечето столици, и във Виена паркирането е много болна тема, защото особено около центъра местата никога не стигат, а и огромна част от града е синя зона, дори и жилищни квартали.
В синята зона е като в България – има платен паркинг, може да пратите смс или да попълните талон (Parkschein), който се купува най-често от магазините за цигари (Tabak).
Отново има доста удобно приложение за телефон, което чрез задаване на адрес или чрез GPS може да покаже дали сте в зона или не.
Ако сте със собствен транспорт най-изгодният начин е P+R. Това са огромни паркинги, които се намират в по-крайните точки на града, но са залепени за метростанции. Престоят за 24 часа струва около 3-4 евро.

Бакшиши

Оставянето на бакшиш в Австрия е начин да изразите удовлетворението си за обслужването. Неоставянето на такъв показва осъдително отношение.

В неделя нищо НЕ работи.

И нещо много важно – в неделя нищо не работи. Наистина! Има около 10 супермаркета в целия град, които са отворени тогава и може да си представите за каква лудница става въпрос. Дори аптеките се разпределят по график на дежурни в неделя и така работят максимум две в квартал. Същото важи и за почивните дни, които никак не са малко, така че е хубаво да сте запознати с тази информация.

В събота почти всичко е отворено до 18:00 часа. През седмицата работното време също не е много дълго: до 19:00 – 20:30 ч., като денонощни магазини почти НЯМА.
Евентуално – бензиностанции или чуждестранни будки за храна ( тоест нудъли, дюнери и други).
Алтернатива на супермаркетите са многобройните турски магазини, скрити по уличките на нецентралните квартали, но все пак внимавайте какво пазарувате от там.

Може да си изтеглите едно много хубаво приложение за телефон, което показва според въведен адрес или GPS голяма част от магазини, аптеки и т.н. – къде се намират и кога са отворени.

 

Още един начин да опознаете Виена, историческия център и улиците, където достъпът е само за пешеходци, е да си наемете колело. На всяка крачка се дават под наем, което е доста удобно. Депозитът е 1 евро, първият час е безплатен и за всеки следващ се плаща по евро отгоре.

колело
Друг вариант, който аз лично препоръчвам ако имате достатъчно време, е да вървите пеша. Виена предлага достатъчно пространство за пешеходците, които желаят максимално да се потопят във виенската атмосфера.

Тук е важно да отбележим някои правила, които трябва да спазвате:

*пресичайте на пешеходните пътеки

*не преминавайте на червено ,

защото в противен случай рискувате да получите солена глоба като пешеходци. Внимавайте и за велоалеите, често бъркани с пешеходни такива.

Веднъж, запознати с различните начини за придвижване, изберете превозното средство най-подходящо за вашите нужди и се залавяйте да откривате красотите на Виена.

Надявам се написаното да ви е от полза!